Контакт-центр: +38 (0352) 52-55-58

Як вилікувати гастрит

Гастрит – достатньо поширене шлунково-кишкове захворювання, що вражає слизову оболонку шлунка та має запальний або запально-дистрофічний характер. Доволі часто гастрит може супроводжувати деякі інші захворювання органів травлення, наприклад, панкреатит та холецистит. Гастрит може проявлятись у різних формах, які відрізняються локалізацією, тяжкістю та характером протікання.

В залежності від секреторної активності шлунка гастрит може бути:

  • зі зниженою або нульовою кислотністю;
  • з нормальною або підвищеною кислотністю.

Симптоми гастриту з пониженою кислотністю

  • відчуття тяжкості у шлунку після прийому їжі;
  • неприємний запах з рота;
  • відрижка тухлим вмістом;
  • ранкова нудота;
  • нерегулярні випорожнення.

Характерною відмінністю цього патологічного стану є низький рівень кислотності шлунка. Це сприяє погіршенню його моторної функції. Запущена форма цього різновиду гастриту може призвести до розвитку виразки шлунка та онкологічних захворювань. У зоні підвищеного ризику знаходяться люди середнього та похилого віку.

Лікування гаститу у Тернополі

Лікування гастриту з пониженою кислотністю

Це тривалий та комплексний процес. Серед основних його етапів можна виділити наступні:

  • Прийом антибіотиків;
  • Вживання вітамінів, сприяючих зміцненню імунітету та відновленню обміну речовин;
  • Терапія, спрямована на боротьбу з бактеріями.

Крім медикаментозного лікування лікарі також можуть призначати процедури фізіотерапевтичного напрямку, такі як фітотерапія та санаторне лікування.

Суттєвому поліпшенню самопочуття хворого при зниженій кислотності шлунка завжди сприяє правильне харчування. Існують спеціальні дієти, спрямовані на стимуляцію секреції шлункового соку. Дієтичне харчування при цьому виді захворювання складається з наступних продуктів: вівсянка, рис, наваристий м`ясний та рибний бульйон, кислуваті фрукти та ягоди, кефір та ряжанка. Заборонено вживати смажені страви, свіжу здобу та цільне молоко.

Гастрит з пониженою кислотністю піддається успішному коригуванню за допомогою різноманітних травних ферментів.

<< Читайте про всі послуги лікаря-гастроентеролога

Симптоми гастриту з підвищеною кислотністюгастрит

  • печія, яка може виникати після вживання кислої їжі;
  • досить часта відрижка кислим;
  • ниючі (іноді ріжучі) болі в епігастрії, які зникають після прийому їжі;
  • здуття живота;
  • проноси.

Лікування гастриту з підвищеною кислотністю

Під час лікування цієї форми гастриту використовуються наступні медикаменти:

  • Комплекси препаратів, дія яких спрямована на усунення хелікобактерної інфекції (Helicobacter Pylori – єдина бактерія, яка може вижити у кислому вмісті шлунка. Вона є причиною хронічного гастриту з підвищеною кислотністю більш ніж в 90% всіх випадків);
  • Інгібітори протонної помпи (це відносно нова група препаратів, які при системному застосуванні знижують секрецію соляної кислоти);
  • Антациди. Препарати цієї групи не здатні вилікувати гастрит. Вони спроможні лише на деякий час полегшити прояви захворювання. Антациди краще використовувати не системно, а тільки в екстрених випадках, бо вони мають велику кількість побічних ефектів. Період дії цих препаратів становить приблизно 6-8 годин.

Дієтичне харчування при цьому виді захворювання складається з наступних продуктів: вівсянка, рис, макарони, відварене або приготовлене на пару м`ясо без жиру (яловичина, курка, індичка), риба нежирних сортів (річковий окунь, камбала, тріска, лящ, щука), буряк, морква, картопля. Заборонено вживати качку, гуску, холодець, пшоно, часник та цибулю, гриби, огірки, щавель, шпинат, консерви та маринади.

При виявленні у пацієнта гастриту з підвищеною кислотністю лікар призначає симптоматичне лікування, ефективність якого залежить від стадії запального процесу та дисциплінованості пацієнта, оскільки без дотримання спеціальної дієти та викорінення шкідливих звичок подолати гастрит неможливо.